Quantcast
Channel: Walter Wehus
Viewing all 188 articles
Browse latest View live

Ontonauts

$
0
0

Vidunderlige nye verdener

«Ontonauts»
Lars Schwed Nygard, På Henrik Roska Danielsen, Seber Laszlo, Eric Jones, Seth Piper, Morten F. Thomsen
Ontonauts.com
Karakter: 4

Et univers hvor bokstavelig talt alt er mulig

Tenk deg en verden hvor de gamle romerske gudene er virkelige. En annen verden hvor verden blir styrt av multinasjonale selskaper. En tredje verden hvor romvesener har tatt kontakt med mennesker. Og en fjerde og en femte og enda flere verdener hvor virkeligheten er definert av én slik altoverskyggende idé.

Dette er det pirrende utgangspunktet til den norske, digitale tegneserien Ontonauts, hvor noen spesialtilpassede få kan reise mellom dimensjonene (eller frekvensene, om du vil). Så langt er det publisert to historier på Ontonauts.com: «One Small Step» introduserer konseptet og setter tonen, mens «Have You Seen This Man» er en svarthumoristisk politi-og-aliens-historie.

Det er mye ved Ontonauts som er svært lovende. Manusforfatter Lars Schwed Nygard og tegnerne har skapt et univers som er enormt rikt på muligheter og spenning, og allerede nå har de vist at de behersker ulike toner i historiefortellingen. Tegningene, spesielt i «One Small Step» klarer ikke alltid å holde tritt med historiens ambisjoner. Streken kan være enkel, men fungerer stort sett godt i det digitale formatet. I tillegg åpner de gjennom Creative Commons for at andre kan bidra til universet.

Å lese digitale tegneserier er en smakssak, og er fortsatt nytt for både lesere og skapere (på Ontonauts-bloggen kan du følge med mens serieskaperne lager sin egen tekniske terminologi, inspirert av tegneserieteoretikeren Scott McCloud). Ontonauts er kodet i HTML5, og fungerer i teorien både på datamaskin, telefon og nettbrett. I virkeligheten må du kanskje eksperimentere deg frem til en nettleser som behersker formatet; Firefox fungerte best for meg.

Pondus #8 og Rutetid #4, 2013

$
0
0


Frode Øverlis to sider

«Pondus #8 2013»
Frode Øverli m.fl. (Red: Tormod Løkling)
Egmont Comics Nordic
50 sider
Karakter: 5

«Rutetid #4 2013»
Frode Øverli m.fl. (Red: Tormod Løkling)
Egmont Comics Nordic
58 sider
Karakter: 3

Øverli og redaktøren utklasser seg selv

Bergenske Frode Øverli er den første nordmannnen som har to egne tegneserieblad i bladhyllene. Men for å si det med en av fotballallegoriene tegneren er så glad i, spiller bladene mange divisjoner fra hverandre.

Pondusbladet er et klassisk norsk humorblad, og gjør veldig mye riktig. Spennet av biserier er stort, med vekt på skandinaviske kvalitetsserier som Zelda, Hjalmar, Eon, Kampen Park, Radio Gaga, Wumo, Rocky og Lunch. (Påfallende nok finner du Lina Neidestam, som står bak Zelda, i både Pondus, Rutetid og Rocky-bladene denne måneden.) Månedens Premier League-bilag viser hvor bra redaksjonelt innhold kan bli når humoren er basert på solid kunnskap om emnet – et tema mange andre humorblad kunne trenge noen vekttall i.

Kanskje nettopp på grunn av Pondus’ suksess har Rutetid-bladet blitt en vanskjøtet liten melkerute. Bladet har gått bort fra sin opprinnelige satsing på enruteserier (i motsetning til stripeserier), og har nå ikke noen annen profil enn å være som Pondus-bladet, bare dårligere. Bladet har sin andel gode serier, som Skavlans Ark, Spesielt (av Ida Larmo) og Kampen Park (hvordan kan en serie om to homofile ekorn ha så mye å si om moderne parforhold generelt?). På den annen side viser bladet at enruterformatet er veldig vanskelig å mestre – og altfor lett å prøve seg på. Mange av seriene i Rutetid-bladet burde aldri vært trykket; det samme gjelder redaksjonens kommentarer til hver bidige Rutetid-vits. Hvorfor ikke bare stole på materialet?

A Matter of Life

$
0
0

Klokkene ringer for Jeffrey

«A Matter of Life»
Jeffrey Brown
Top Shelf Procutions
96 sider
Karakter: 3

Til tider briljant, men vil for mye på én gang

Dette er en tegneserie om å være barn og om å ha barn. Det er også en tegneserie om religiøs oppvåkning – eller kanskje det motsatte.

Det er mange ulike sider ved amerikanske Jeffrey Brown. Han skapte seg et navn med selvbiografiske og intime tegneserier som «Clumsy» og «Unlikely» på starten av 2000-tallet. Dette var bøker som hadde masse følelsesmessig resonans, mens streken var svært enkel og nærmest slurvete. Etter å ha vært innom superheltparodier og flere andre sjangere, snublet Brown over en salgssuksess med foreldrebøkene «Darth Vader & Son» og «Vader’s Little Princess». «A Matter of Life» er tegnet i den samme fargerike, forseggjorte stilen som gjorde disse to småbøkene så vakre, og handler også om å være forelder – i alle fall delvis.

«A Matter of Life» er selvbiografisk og fortalt i anekdoter fra Jeffreys liv som småbarnsfar, men den inneholder like så mye tilbakeblikk til hans egen sterkt religiøse barndom. På sitt beste begrenser Brown de små historiene til én side av gangen, og flere av dem er så fine eller morsomme at de kunne vært rammet inn. Spesielt gjelder det Jeffreys hverdagsligheter sammen med sønnen.
Når bestanddelene ofte er så gode, er det synd at de ikke ender opp med å skape en god helhet. Brown har briljert med episodiske fortellinger helt siden han utforsket langdistanseforhold i «Clumsy», men når han skal takle barndom, foreldreskap og religiøsitet på én gang finner ikke boken en gjennomgående tone.

«A Matter of Life» er tidvis briljant og skarpt observert hverdagsdrama, og jeg ender opp med å ønske at helheten gjorde mer for meg.

Bestis

$
0
0
Alle vil ha en bestis

«Bestis»
Kenneth Larsen
Egenutgitt
58 sider
Karakter: 5

Vennskapshistorie som er bedre enn den har rett til å være

Når noe er selvutgitt er det en grei tommelfingerregel å sveive i gang varsellampene. Men selv om det ikke er noe forlag involvert betyr det ikke nødvendigvis at materialet er grufullt. I et knøttlite og trangt tegneseriemarked som det norske kan det like gjerne bety at det er bra, men umulig å selge til noen.
Ta «Bestis» for eksempel, skrevet, tegnet og gitt ut av trønderen Kenneth Larsen. Det er en liten samling historier om Kenneth og barndomsvenninnen Marit, holdt på kav trøndersk grautmål. I utgangspunktet trykket opp i seksti eksemplar, noe som virker korrekt med en innlysende målgruppe i nær familie som setter pris på fine farger. Men da er det ikke tatt med i betraktningen at «Bestis» er så bra.

Larsen seriedebuterer med dette albumet, etter å ha puslet med det som overskuddsprosjekt i nærmere ti år. Heller enn å gå for det noe slitne stripeformatet, består «Bestis» av ti historier som spenner fra to til ti siders lengde. Igjen – fullstendig umulig å selge.

Historiene er hverdagslige anekdoter om Kenneth og Marit, åpenbart basert på virkelige hendelser men plassert inn i effektiv historiefortelling. Larsen har en morsom strek med åpne, hurtige linjer, samtidig som at han tegner miljøer godt.

«Bestis» har sine begrensninger, men klarer på imponerende vis å allmengjøre og underholde med noe snevert og personlig.

Kjøp deg en før den fargeglade, nære familien grabber til seg alle eksemplarene.

(Tidligere publisert i Bergens Tidende.)

Pondus: Den 12. mann & Rutetid 2

$
0
0

Min venstre fot


«Pondus: Den 12. mann»
Frode Øverli
Egmont Kids Media
176 sider
Karakter: 5

«Rutetid 2»
Frode Øverli
Egmont Kids Media
144 sider
Karakter: 3

Frode Øverli gir ut bok med henholdsvis livsverk og hobbyprosjekt

Et middelaldrende par kommer ut av heisen. Tydelig rystet klager de over heismusikken, mens man bak dem kan se – før heisdørene går igjen – en black metal-duo som kjører fullt show med røykmaskin og sminke. Det er mitt favorittøyeblikk i Rutetid. Er dette noe duoen gjør på eget initativ? Er de booket inn av en velmenende vaktmester? Spiller de minilåter som egner seg for en gjennomsnittlig heistur, eller gjør de sin egen greie uavhengig av passasjerer?

Ett av gjennomgangstemaene i Rutetid – askøyværingen Frode Øverlis serie med enrutesvitser i Gary Larson-tradisjon – er mennesker som får en absurd tilværelse av et ord som blir feilhørt eller misforstått. Det kan høres ut som enkel ordspillhumor, men i Frode Øverlis hender blir det ofte tatt det nødvendige skrittet videre. Han slenger ikke bare ut vitsen, men tar seg tid til å bygge opp situasjoner og personer. Han gjør seg flid, selv med noe han selv har beskrevet som «venstrefotsarbeid».
Likevel er det tydelig at Rutetid er et overskuddsprosjekt. Der andre har en twitterkonto hvor de poster hvert minste innfall, virker Rutetid å fungere som en liknende ventil for Øverli. Her finnes alle vitsene det ikke blir plass til i Pondus, ikke bare ordspillene, men klisjeene også: Her finner du kannibaler rundt misjonærgryten så vel som menn på øde øyer. En gammel tommelfingerregel sier at man kan spøke med alt så lenge det er morsomt, men bunnlinjen er at Øverli ikke alltid har et kritisk blikk på disse velbrukte (og rasismeanklagede) temaene. På sitt verste er han bare enda en vitsetegner som tegner en mann på en øde øy.

Om Rutetid er tegnet med venstre fot, er Pondus på alle måter et høyrehåndsarbeid. Serien er også en så formidabel suksess at enhver introduksjon virker unødvendig: Førsteopplaget til denne boken er på svimlende 75.000.
Siden starten i 1995 har Øverli møysommelig bygd et univers rundt Pondus, i den grad at seriene i denne tolvte boken – hentet fra 2011 – føles drevet frem av sine egne figurer. I tillegg til humoren, som fortsatt føles frisk og tilgjengelig, er en stor del av suksessen til Pondus basert på at Øverli fortsetter å utvikle persongalleriet sitt. Det er ikke noe nytt triks i tegneseriehistorien; i amerikanske Doonesbury har barna til de opprinnelige figurene så godt som tatt over hele stripen. Men Øverli gjør det forsiktig nok til at han slipper å følge kronologien slavisk, og utstudert nok til at man ender opp med å virkelig bry seg om hovedpersonene.
Det er ingen jordskjelv av typen nye jobber eller nye barn i denne boken, men Øverli introduserer en ny karakter i form av sjekkepaven Eddie – en figur som fyller det amorøse tomrommet i Pondus’ pub. Eddie viser også at Øverli har en formidabel motstander i seg selv: Selv om du bare sammenligner ham med de håpløse bussjåførene Hugo og Ivar, virker Eddie stusselig endimensjonal i denne boken.

Mens tegningene i Rutetid-boken er av litt eldre årgang og viser en tilbakeholden strek, blomstrer Øverli virkelig i «Den 12. mann». Etter å ha vært i konstant utvikling siden debuten, har serien Pondus nådd et nivå der tegningene er svært levende, samtidig som at de enkelte bestanddelene – hender, ører, innbo – nærmer seg ren abstraksjon. Øverli har skapt en visuell kortform for nesten alt han tegner, noe som gjør at du kan kjenne igjen en Øverli-hånd hvor som helst – selv om du ikke kjenner den igjen som hånd.

Det er stor kvalitetsforskjell mellom Pondus og Rutetid, men storparten av den ligger i serienes natur. Frode Øverli er en verdensskaper i Pondus, det er klart at et terrarium som Rutetid ikke vil gi samme fryd. Heismusikk eller ei.

(Tidligere publisert i Bergens Tidende)

Überhorror

$
0
0

Tøddelrock i tegneserieland

«Überhorror»
Are Edvardsen (red.)
Überpress
94 sider
Karakter: 4

Den fjerde Über-antologien er et ujevnt skrekkvelde 

Med fire utgivelser på litt over ett år har den bergensbaserte Über-antologien vist seg å være et vitalt lite kruttkammer. Med ulike tema i hvert nummer (de foregående titlene har vært ÜberZombie, ÜberMaritimt og ÜberViking), får en rullerende gjeng med serieskapere prøve seg i ulike sjangre. Dette har ført til at Über i dag – noe overraskende – kniver med Jippi Forlags «Forresten» om å være den viktigste norske tegneserieantologien. Grunnen er både at Über gir ukjente tegnere en sjanse, og at de tilstreber tilgjengelighet på bekostning av kunstneriske utskeielser og innadvendthet. Plukker du opp et nummer vil du møte serieskapere som er ute etter å fortelle gode historier – eller dø i forsøket.

Den nye utgaven har temaet skrekk, og følger opp seriens foreløpige toppunkt ÜberViking. De femten ulike historiene viser at man som amatør kan slippe unna med mye mer i humor- enn i skrekksjangeren. Dårlig håndverk og mangelfullt utbygde historier forstyrrer mye mer når leseren vil hengi seg til noe virkelig skremmende.

Det er likevel flere høydepunkter på disse sidene. Kristoffer Lindseth tegner flotte dyreskikkelser og bruker farger svært effektivt i sin «Necrothecam»; Johan Grimstvedt og Kim Holm samarbeider om den fjollete men veltegnede «Skuggen over Meieriet»; Erlend Peder Kvam (kjent fra Dagbladets stripekonkurranse) leverer en firesiders Rygg og Katt-historie; Katarina Aasgaard Strømsvåg har lagd «Naboen» i vakre vannfarger som skiller den klart ut i alt det sorte blekket på disse sidene. Som ren skrekk er det Tor Erik Aasen og Gard Helsets «Fragment» som er den mest vellykkede både i uttrykk og historie.

Über-antologiene er jevnt over gode og kommer ofte. Man kan ikke be om mer.

(Tidligere publisert i Bergens Tidende)

I farta med farfar

$
0
0

Tøff tøff sier farfars bil

«I farta med farfar»
Lars Fiske
No Comprendo Press
40 sider

Lars Fiskes nye barnebok har gassen i gulvet, men er den for veloppdragen?

Ting jeg har lært denne uken: Lars Fiskes farfar var visstnok med å starte en av de første automobilfabrikkene i Norge. Boken «I farta med farfar» er lagt til starten av 1900-tallet og kan dermed ikke være en fullstendig selvbiografisk historie fra relativt unge Fiske. Her handler det om en biltur med alle hestekrefter og fliremuskler i arbeid, når mormor sitter bak rattet og farfar er kommenterende og piperøykende guide gjennom by og land.

Om boken virker litt kjent, er det fordi den er bygd over samme lest som «Kom så løper vi», Lars Fiskes barnebok som vant både billedbokpris og Årets vakreste bok-pris da den kom i 2002. Hadde jeg vært betydelig eldre og enda mer pekefingrete, ville jeg påpekt at mens barna i «Kom så løper vi» er aktive små kaosdyr som velter seg i hurlumhei, så er de to barna i denne nye boken passive tilskuere i baksetet på bilen. Det gir en annen dynamikk til boken som noen vil sette pris på og andre ikke, men helhetsinntrykket er betydelig mer veloppdragent i «I farta med farfar».

Om du ikke kjenner navnet Lars Fiske, så kjenner du streken hans. Den har preget alt fra A-Magasinet til melkekartonger, og ikke minst så har han laget sjangerdefinerende tegneseriebiografier for voksne som «Herr Merz» (om kunstneren Kurt Schwitters) og «Olaf G» (om tegneren Olaf Gulbrandsson, sammen med Steffen Kverneland). Streken sitter i høyeste grad i førersetet i denne barneboken også. Jeg er stadig fristet til å kalle det en billedbok, for tegningene er laget i et breddeformat som strekker seg over halvmeteren, med høyst et par linjer tekst på hver side. Ingen tegner mennesker morsommere, mer varierte og nestenabstrakte enn Lars Fiske, og mens bilturen går gjennom mange ulike miljø møter leseren alskens raringer på mer eller mindre antikke transportmidler.

Dermed er dette en biltur som også voksne vil like, kanskje spesielt fordi den ikke inneholder et eneste «er vi fremme snart?»

(Tidligere publisert i Bergens Tidende)

Palle Puddel: Et hundeliv

$
0
0

Hipstermoro for de små

«Palle Puddel: Et Hundeliv»
Anna Fiske
No Comprendo Press
104 sider
Karakter: 5

Velfrisert puddel blir usannsynlig barnebokhelt

Palle Puddel er ingen innlysende barnebokfigur. Han har svart høyhalset genser, markerte briller og en hang til å ville snakke om kultur med puddelvennene sine. Palle Puddel er rett og slett en hipster fra rundt tusenårsskiftet, og sånn sett er det nok mange barn som kan kjenne igjen sin egen far i denne kultiverte livsnyteren – i alle fall om det er en familie med abonnement på Morgenbladet eller Klassekampen.

Anna Fiske har utstyrt Palle med den litt mer kaotiske vennen Nina Kanin (Nina er blant annet kassadame, kan vi lese først i boken, mens Palle jobber i bokhandel). De går på besøk til hverandre, maler og går i butikken. I det hele tatt lever de veldig normale liv, halvveis som barn og halvveis som voksne.

I Fiskes barneblad Rabbel var det Palle Puddel og historiene om Farmor som var høydepunktene. Farmor-seriene er allerede samlet i to bøker, mens denne boken samler historiene om Palle. Farmor og Palle deler den samme naive, barnlige og fargerike tegnestilen som gjør bøkene morsomme for barn å lese. Tar du en titt bak alt klusset, er det likevel tydelig at Fiske har håndtverket i orden. Hun er nærmest alene i Norge om å lage tegneserier for barn på dette nivået.

Historiene blir delt opp av små avsnitt med fotografier av Palle lagd i alt fra trolldeig og broderi til papp og dukker i menneskestørrelse. Det er ingen gjør-det-selv oppskrifter med som i Farmor-bøkene, men her vil nok unge la seg inspirere uansett.

Det er med andre ord ingen grunn til å ikke introdusere småtten for kultureliten i hundeskikkelse.

(Tidligere publisert i Bergens Tidende)

Forresten #27

$
0
0

Mer enn et apropos

«Forresten 27»
Erik Falk (red.)
Jippi Forlag
128 sider
Karakter: 5

En 17-årig opprører blir voksen med nytt format

Det første nummeret av tegneserieantologien Forresten fulgte med Gateavisa i 1996, og siden den gangen har det vært det viktigste utstillingsvinduet for norske tegnere. De siste årene har denne statusen blitt utfordret av nye antologier som både retter seg mot et bredt publikum og som er svært forseggjorte (de to bergensbaserte antologiene Über og Vegetable Comics er bare to eksempler). Kanskje det er denne konkurransen som har oppmuntret Jippi til å gi ut det 27. nummeret av antologien i bokformat og med mange sider i farger. Det er uansett et kjærkomment stilskifte for Forresten, som de senere årene ikke har matchet viktigheten sin i innpakningen.

Bidragsyterne domineres av tegnere fra forlaget Jippi, noe som gjør at tonen varierer fra Ronny Haugelands humorserie Brakk til Rui Tenreiros mytiske og tidløse fortellinger. To navn fra vårens utgivelse Vegetable Comic dukker også opp: Tim og argentinskfødte Berliac, hvor sistnevnte leverer den vakre «Dei narkomane i Bergen». Norsk-amerikanske Anders Nilsen har truffet et internasjonalt publikum med sine eksistensielt konverserende fugler, og han bidrar her åpningshistorien «Middag og en lur».

Det er mange imponerende enkeltstående tegneserienoveller i den 27. utgaven av Forresten, og den gir et godt øyeblikksbilde over mye som foregår i norske tegneserier. Likevel kan den ikke måle seg med energien til antologier som Über, som med hyppige utgivelser og konstante samarbeid bidrar til å utvikle en ny generasjon serieskapere bokstavelig talt fra nummer til nummer. Forresten dokumenterer verden slik den er, og iblant er det mer enn godt nok.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Femti ord for regn

$
0
0

Finn fem feil

«Femti ord for regn»
Tor Ærlig
Egmont Comics Nordic
152 sider
Karakter: 2

Finn Feilen er en eks-politimann som skriver forglemmelige krimromaner i sin ensomhet fra en blokk i Oslo. Feilen har en serie med mislykkede selvmord bak seg, og tilværelsen kretser rundt hunden Kyklops, sporadisk nabokontakt, og besettelsen med å ferdigstille sin første diktsamling, «Femti ord for regn». Men tankene hans kretser stadig tilbake til et spaningsoppdrag på 1970-tallet.

«Femti ord for regn» er den fjerde tegneserieromanen fra Tor Ærlig (under navnet Tor Erling Naas er han sammen med tegner Sigbjørn Lilleeng også aktuell med ungdomsbokserien «Apefjes»). Han tegner humor i månedsbladet Rutetid, og er i det hele tatt en svært allsidig serieskaper. Kanskje litt for allsidig, for «Femti ord for regn» har mange gode intensjoner men knapt en eneste gjennomført god idé.
Serien er holdt i rene fargetoner (blått for nåtid, sepia for fortid). Det er ikke originalt men det kler historien godt, og det er en stil Tor Ærlig har jobbet med i korthistorier tidligere. På sitt beste består også selve tegningene av enkle, rene former som gir den et moderne uttrykk.

Tor Ærlig klarer ikke å lage en sammenhengende historie av alle bestanddelene han vil ha med. Resultatet er en rekke halvferdige idéer som blir introdusert og forlatt. Dette inkluderer «løsningen» på gåten også, en dødssynd i envher god krim. Mot slutten av boken ristes stadig deler av byggverket løs, før alt kollapser i en B-filmhorror som selv ikke referansetryllekunstneren Jason ville sluppet unna med.
Tor Ærlig er en dyktig håndverker, men bøkene hans varierer stort i kvalitet. «Femti ord...» er en bølgedal. En ny topp er forhåpentligvis ikke langt unna.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Koblinger

$
0
0
Avkoblinger

«Koblinger»
Øyvind Torseter
Cappelen Damm
80 sider
Karakter: 5

Ordløs bok krever at du lager dine egne historier

En butikk hvor du kan kle deg opp som en superhelt. Et omreisende orkester av menn i dyremasker legger ut på turné. Tiden går. Hverdagslige ting skjer. Verden forandres.

Øyvind Torseters nye bok «Koblinger» gir ingen enkle svar, ikke engang på om det er en tegneserie eller ikke. Undertittelen er «13 bildeserier», og det er en nokså konkret beskrivelse  av de ordløse, sidestore illustrasjonene som er delt løst inn i tretten deler. Det er lite tradisjonell historiefortelling i boken, men Torseter er flink til å beskrive stemninger og streken hans har en form for gjennomarbeidet slurvethet som er lett å la seg fascinere av. Han bruker mange ulike tegneteknikker om hverandre, og fargene han bruker er duse og behagelig stemningsskapende. Historiene må leseren ofte selv supplere til tegningene – forslagene mine i starten her er bare slik jeg opplevde to av «bildeseriene». Det kan være du ser noe helt annet. «Koblinger» er illustrasjonskunst satt i system, og om det ikke helt blir en tegneserie, er det nærmere det enn noe annet.

Øyvind Torseter har gitt ut flere bøker av dette kaliberet, og «Koblinger» er en slags oppfølger til «Avstikkere» fra 2008 – en bok som både ble kåret til Årets vakreste, og som fikk den høythengende barnebokprisen Bologna Ragazzi Award. I «Koblinger» finner du flere av figurene hans fra tidligere bøker, inkludert det snåle lille dyret i hettegenser fra boken «Hullet».

Rocky facer demonene

$
0
0
Hvem skal trøste curlingbarnet?

«Rocky facer demonene»
Martin Kellerman
Pelikanen forlag
392 sider
Karakter: 4

2000-tallets serie om ingenting

Martin Kellerman har bestemt seg for å skildre livet sitt i tegneserieform, og i prosessen skriver han generasjonsromanen til alle skandinaviske noen-og-trettiåringer. Skjønt dette er ikke en helt korrekt beskrivelse. Kellermans alter ego Rocky tjener seg griserik på å lage tegneserier, og siden han ikke har noen jobb å gå til driver han rundt som et bemidlet og egenrådig curlingbarn. Humoren og gjenkjennelsen kommer av angsten og uroen som ofte ligger i bunn i stripene. Rocky sier han ikke vil at noenting skal skje resten av livet hans, samtidig som han halser avgårde for å fylle tomheten med noe.

Kellerman står i en lang tradisjon av selvbiografiske serietegnere, og selv om han føles ærlig og utleverende er han et vaniljebarn sammenlignet med veteraner som Joe Matt og Chester Brown (som i sine siste bøker skildrer henholdsvis pornoavhengighet og sexkjøp). Slik sett matcher Kellerman ironisk nok bedre den skandinaviske middelklassepsyken – Vi kan gjerne snakke om døden, men gå litt stille i dørene når det gjelder verre ting.

Da Karl Ove Knausgårds forlag Pelikanen ga ut «Rocky & Edith» i fjor, var det noe nytt; Kellerman har tegnet Rocky-striper siden 1998, men ved å samle stripene om et forhåndsdømt kjærlighetsforhold fikk de selvbiografiske stripene en begynnelse, en midte og en slutt. «Rocky facer demonene» mangler en lignende rød tråd, og er mer et opptrykk av striper fra de siste Rocky-bladen. Det går ikke ut over kvaliteten på serien, men det er greit å vite at boken ikke er en kronologisk stripesamling. Det er en bok om en hel masse ingenting, og er sånn sett lett å elske.

Fran

$
0
0
Som en syretripp støpt i fløyel

«Fran»
Jim Woodring
Fantagraphics Books
104 sider
Karakter: 5

Den norske serietegneren Jason har sagt at å gjenfortelle handlingen i en Woodring-historie med ord vil være nokså håpløst. La oss likevel gjøre et forsøk.

Amerikanske Jim Woodring er en av de snåleste vekstene blant dagens serieskapere. De ordløse tegneseriene hans er lagt til en verden kalt The Unifactor, og er en blanding av eksistensialistisk drama, body horror og klassisk Mikke Mus fra 1930-tallet. Alt i Woodrings verden har en betydning, men det blir aldri klart for oss hva den er. Å lese tegneseriene hans er som å ta del i et utenomjordslig religiøst rituale – ingen referanser peker mot noe velkjent, og kunnskapen vi tror vi har om verden er bare delvis overførbar til monstrene og instrumentene vi møter her. Det kan høres slitsomt ut, men Woodrings tegnestil er rund og lekker som farlig godteri, og det ligger en funny animals-stil til grunn som gjør at «Fran» er enkel å forholde seg til.

Mikke Mus-referansen kommer inn i form av den stadig tilbakevendende hovedpersonen Frank: En storkjaket dyrefigur med store sko og hvite hansker som kan være både naiv og ekkelt smålig fra et øyeblikk til det neste. I boken «Dei samlar seg, dyra» (2011) møtte Frank sin sjelevenn, og «Fran» fortsetter historien om de to. Du behøver likevel ikke ha lest forgjengeren for å sette pris på den syke sjarmen i denne boken.

«Fran» er en kjærlighetshistorie, men den er også mye mer. Og kanskje noe litt mindre. Kanskje Jason hadde rett. Ord blir fattige i møte med Woodrings mystiske stillhet.

Den store Radio Gaga Bok-Boka

$
0
0
Radio med to permer

«Den store Radio Gaga Bok-Boka!»
Flis (Pseudonym for Øyvind Sagåsen)
Egmont Comics Nordic
176 sider
Karakter: 4

Radio Gaga er en av de mest vellykkede stripeseriene i Norge for tiden. Det er i stor grad takket være oddingen Øyvind Sagåsens talent for å skape en rekke ulike personligheter han kan ha det moro med. Disse jobber alle i den titulære radiostasjonen, og gir muligheter til å ta opp alt fra konspirasjonsteorier via spis-de-rike-humor til småbarnsfellen og kulturkjerringer på psykofarma. At dette er en gjeng som aldri kunne laget en eneste radiosending i virkeligheten, er like lite viktig som at journalisten Tintin aldri ser ut til å skrive en artikkel.

Radio Gaga er den sjette norske stripeserien som blir samlet i bokform i dette formatet (Nemi skiller seg ut med sine små, sorte bøker). Kanskje det er noe av grunnen til at forlaget for første gang eksperimenterer med selve innholdet i stripesamlingen. I stedet for å samle striper kronologisk, består «Den store Radio Gaga Bok-Boka» av utvalgte striper og sekvenser, med vekt på de nyere. Med sin spesialhistorie på elleve sider og redaksjonelt innhold som gir et innblikk i Sagåsens bio- og bibliografi, kan boken minne mer om et typisk humoralbum. Det gjør ikke så mye i seg selv, men femti sider med sekvenser fra Sagåsens gamle serier (Noen som husker «Slikke Mus» fra Pyton?) føles i overkant optimistisk hva gjelder nerdefaktoren til gjennomsnittsleseren.

Det er en god bok med en god serie, men jeg savner at den føles som en virkelig samling, slik de gamle bøkene med M, Eon og Kollektivet gjorde.

Goliat

$
0
0
Den misforståtte Goliat

«Goliat»
Tom Gauld
Minuskel
96 sider
Karakter: 6

Tom Gaulds Goliat er en vennlig kjempe som bare vil være i fred

Hvem var Goliat? Bibelens Første samuelsbok forteller oss ikke stort mer enn at han var filistrenes slåsskjempe, og at han hver morgen og kveld i førti dager ropte ut en utfordring til isrealittenes hær: Nedkjemp meg, og vi blir slavene deres. Men om jeg nedkjemper deres slåsskjempe, blir dere slavene våre. Og det er alt vi blir fortalt.

Den skotske serietegneren Tom Gauld har tatt på seg å fylle ut tomrommene, og han gjør det på en minimalistisk, vakker og morsom måte. I Gaulds strek er Goliat en vennlig kjempe; fornøyd med å jobbe med «admin» og papyrusarbeid, og med en aversjon mot voldsomheter. Det er en ambisiøs kaptein som sender ham ut for å utfordre isrealittene – med en smule psykologisk krigføring vil seieren snart være i boks. Hvem kan være dumme nok til å utfordre kjempen Goliat?

Teksten i boken er holdt på et velklingende nynorsk (selv om fraser som «whatever» og «jess» skurrer i ørene i en ellers klassisk fortelling), og er tro mot det som Første samuelsbok faktisk forteller om krigen og det endelige møtet mellom David og Goliat. Gaulds tegninger består av enkle streker med bruntoner. Nattescenene hans er som badet i et magisk lys, mens dagene er like golde som ørkenen rundt filisternes leir. Figurene hans får ikke annet enn øyenbryn til å røpe sinnstemningen sin, men de lykkes likevel i å fremstå som hele personer. Det er ikke egentlig en tegneserie om krig, men heller om ambisjoner og skrupler og ønsket om å leve et rolig liv. «Goliat» er vakker og stillferdig, og bør leses som en meditasjon.

Pop

$
0
0
Kvernet popkultur

«Pop!»
Jason
Jippi Forlag
66 sider
Karakter: 4

Noe å henge opp på veggen

Etter et mislykket gullsmedtyveri vender ranerne Dupond og Dupont seg mot hverandre; Luke og Leia tar t-banen i New York; Louis C.K. venter på grønn mann sammen med døtrene Lucy og Lucy.
Etter nærmere 20 bøker (hvorav én tegneserieroman) tar norske Jason en pust i bakken med denne samlingen av enkeltillustrasjoner. «Pop!» er den jasonske ekvivalenten av å romstere rundt på roteloftet og kombinere det man finner. Boken kan leses som et lite arkiv over inspirasjonskilder, og er en leken omgang med referanser og sitater fra platecovere, filmscener og ikoniske figurer.

En slik samling illustrasjoner kan høres fryktelig akademisk ut, og krever et høyt teknisk nivå for at tegneren i det hele tatt skal kunne slippe unna med det. Setter man først pris på Jasons melankolske spøk med popkultur og blanding av høyt og lavt, er det lett å like «Pop!» også. Det er gøy å se Jason gå løs på Tintins Kaptein Haddock, på dikteren Charles Bukowski og på John Cleese anno Monty Python – men kanskje er det først og fremst de uventede sammenstillingene som fungerer best: Moebius og Krazy Kat, eller Dupond og Dupont som spiller ut scenen fra Tarantinos Reservoir Dogs. Man kan leke referansejeger om man vil, eller lese registeret bakerst i boken.

«Pop!» er et overskuddsprosjekt, vakkert og nøysomt fargelagt, noe for komplettister og innbitte fans. Det er en vakker liten bok, men jeg kan ikke fri meg fra tanken om at disse tegningene hadde gjort seg mye bedre på veggen min enn mellom to permer.

Asterix hos pikterne

$
0
0
Skottene er sprø, de

«Asterix hos pikterne»
Jean-Yves Ferri & Didier Conrad
Egmont Kids Media
48 sider
Karakter: 5

Asterix’ nye tegner og forfatter går til jobben med ærefrykt

Det er ikke rart at Asterix har slått uforskammet godt an i Norge. Det er en tegneserie om et folk som er isolert ved kysten, omgitt av en stor og fiendtlig innstilt verden. Asterix er liten, men han har hjelp av noen magiske dråper som gjør ham mektigere enn størrelsen skulle tilsi. Og for virkelig å tvære ut parallellen: en viktig bestanddel i styrkedråpene er petroleum. Når gallerne drar på redningsoppdrag og støter på merkelige skikker og kulturer (toc-toc-toc-de-er-sprø-de), kunne det like gjerne handlet om nordmenns selvbilde.

Nok om det. Vi er alle gallere, og vi er sprø vi også. Nordmenn har kanskje annektert den lille galleren, men i Frankrike er Asterix en nasjonalhelligdom. Ikke bare kulturelt – i en undersøkelse referert av The Guardian i høst kunne 94 prosent av de spurte franskmennene gjenkjenne Asterix’ hjelm alene – men også økonomisk: Albumene har solgt i 350 millioner eksemplarer verden over, og «Asterix hos pikterne» har et opplag på fire millioner. Dette er ikke noe du tuller med, og derfor var det mange som aldri trodde de skulle få oppleve at 86 år gamle Albert Uderzo overlot tøylene til nye serieskapere.

Asterix ble skapt på 1950-tallet av forfatter Réne Goscinny og tegner Albert Uderzo, og sammen lagde de minst ett album i året fra 1961 til 1977. Det siste albumet de lagde sammen var «Asterix og styrkeprøven» (også kjent som «Asterix hos belgierne», selv om det franske nabofolket hadde fått kraftig Toten-dialekt i den norske oversettelsen). Uderzo fortsatte Asterix-serien alene, men det ble stadig lenger mellom høydepunktene. De siste 23 årene har vært ugreie med den lille franske helten, for eksempel vil mange heller la himmelen falle i hodet på seg enn å lese UFO-historien «Det store himmelfallet» om igjen.
Det var klart at Asterix måtte bli ny eller legges ned. Uderzo hadde allerede forsøkt og mislykkes med en modernisering, så etter mye tautrekking og tenners gnissel ble det hentet inn to serieskapere som skulle gi Asterix nytt liv: Jean-Yves Ferri (tekst) og Didier Conrad (tegninger), et par som er veletablerte i Frankrike, men som ikke har gjort seg bemerket her til lands tidligere. Det følger et umenneskelig press med denne oppgaven, og duoen takler det på den eneste sindige måten: De klamrer seg til seriens gullalder med begge hender.

«Asterix hos pikterne» er det første Asterix-albumet på åtte år, og er en klassisk reisehistorie som står godt i seriens ånd. Gallerne har tidligere besøkt både Spania, England, Nord-Amerika, Italia, Tyskland, Belgia, Hellas og Midtøsten, så Skottland stod absolutt for tur. For å hjelpe en ilanddrevet pikter (skottenes stamfedre) blir Asterix og Obelix med nordover over kanalen til et land med sjømonstre, whisky og bråkete skaldetrioer. (Asterix-serien har aldri vært politisk, så alle paralleller du måtte se med den skotske uavhengighetsavstemningen kan avkreftes).
Både historien og humoren føles som klassisk Asterix: Dialogen har et vell av ordspill, anakronismene står tett som bautastein, og de fleste kjente elementene er med – inkludert de evig forlisende sjørøverne. Også tegningene ligger tett opp mot streken til Uderzo, som har hatt mer enn én aktiv finger med i prosessen. Med de klare, flate fargene kan du gjenkjenne dette som en Asterix-historie på flere meters avstand. Håndtverket er med andre ord solid, og alle elementene sitter godt på plass. Det mest radikale grepet Ferri og Conrad gjør, er å la det snø i den ellers så sommerlige gallerlandsbyen.

Franskmennene kan være notorisk beskyttende overfor tegneseriene sine. Serieskaperne Tome & Janry ble formerlig presset ut av Sprint-serien da de forsøkte å gjøre den mer «voksen» på 1990-tallet. Det er tvilsomt om Asterix ville tålt en lignende behandling. Som tegneserie er den en øvelse i nostalgi nesten på lik linje med juleheftene her hjemme, og må behandles deretter. Asterix har fått nytt liv, men «Pikterne» bekrefter at her vil det alltid være år 50 f.kr.

Nemi 9: Du kommer ikke til å angre & Zelda del 3: Zelda vs. Patriarkatet

$
0
0
Gothprinsessen og Instagram-monsteret

tegneserie/avisstriper
«Nemi 9: Du kommer ikke til å angre»
Lise Myhre
Egmont Comics Nordic
160 sider

tegneserie/avisstriper
«Zelda del 3: Zelda vs. Patriarkatet»
Lina Neidestam
Kartago
134 sider

Nemi og Zelda har mye til felles, men det er enda mer som skiller dem

Det er lett å bli forvirret. Nemi og Zelda handler begge om mørkhårede, skandinaviske unge jenter med feministisk grunnsyn og røtter i motkulturen. Begge seriene handler om å være ung og annerledes, og mye av humoren kommer fra hvordan den aparte hovedpersonen forholder seg til normaliteten. De er begge stripeserier, og begge går i Dagbladet. Begge er store suksesser. Men der stopper også likhetene.

Noen tegneserier er fullstendig tidløse, men Nemi og Zelda er ikke blant dem. Nemi ble skapt av Lise Myhre på midten av 1990-tallet, og vil nok aldri slippe unna å være en tidskapsel for en helt spesiell tid i Oslo da folk gikk på Elm Street, brukte flosshatt og hvit sminke uten å kalle det cosplay, og førte sine alternative livsstiler med inderlig oppriktighet. Den niende Nemi-boken henter striper og historier fra 2006, men hovedpersonen er fremdeles en slacker: Nemi Montoya er arbeidsledig men har alltid penger, og tilbringer livet i sofaen eller på bar. Det er som en episode av «Friends» bare med blekere hud, dårligere vær og Black Sabbath i stedet for The Rembrandts.

Zelda ble på sin side skapt av svenske Lina Neidestam på slutten av 2000-tallet, og har dermed ikke rukket å bli gammel nok til å føles datert. Zelda Steyner er en harsellas med generasjon Y – i denne tredje samlingen møter vi henne som mislykket kunststudine og med en selvutslettende, ubetalt magesårjobb i kjendisblogg. Hun lever i en boble hvor ingenting er flauere enn å «like» sitt eget bilde på Instagram. Hun er stolt av sine feministiske prinsipper, men slipper alle paroler i møte med en manns markerte krageben. Neidestam objektifiserer menn med samme ironiske distanse som landsmannen Charlie Christensen gjorde det i Arne And for tretti år siden. Et tristere eksempel på at tiden flyr skal du lete lenge etter.

Jeg har faktisk hørt Nemi bli avfeid fordi målgruppen er tenåringsjenter, som om det på en måte er en ugyldig lesergruppe. Tvert imot treffer serien rett i hjertet av ungdommelig angst og usikkerhet, og viser dem et ideal som er sterkt og bestemt, som som heldigvis også kan være fjollete. Når serien aldri blir mer enn god nok, er det fordi Lise Myhre har alt for mye respekt for hovedpersonen sin. Nemi får alltid det siste ordet, og har alltid rett når det gjelder. I denne boken er hun fortsatt singel, men når hun senere får kjæreste er det påfallende at han er en perfekt mann, tilforlatelig lik superhelten Nemi leser om i tegneserien «Metalman».

Lina Neidestam har ingen slike illusjoner om sin hovedperson. Zelda er også en sterk og bestemt kvinne, men hun blir i tillegg utstyrt med så mange dårlige sider at hun er ekstremt relaterbar. Har du en lyte, finner du den trolig igjen et sted bak Zelda Steyners hårete legger eller blodskutte øyne. Når Zelda først får seg kjæreste, er det den nedlatende, omvendt klassereisende luksusbohemen Cesar – en mann som utfyller alle hennes negative egenskaper. Neidestam tør å gi de beste replikkene til Zeldas meningsmotstandere. Der Nemi seiler avgårde på en sky av sin egen fortreffelighet, vader Zelda gjennom møkken og gjør seg fortjent til de små seierne som måtte komme.

Tegningene er også en del av helheten. Mens Lise Myhre aldri har utviklet seg spesielt som tegner, er Lina Neidestams strek blitt markant mye bedre siden forrige samling. Den er rundere og mer tiltalende, og den fungerer godt for humoren hennes. Om du er like forstyrret som meg blir du kanskje irritert over at Zelda-boken ikke samler striper kronologisk slik som Nemi-boken gjør, men heller plasserer utvalgte striper i tematiske deler. Er du derimot normal, vil det ikke være noe problem.

Nemi har en dragetatovering på armen, Zelda har feministsymbolet. Tydeligere kan ikke forskjellen illustreres mellom fantasien på den ene siden, og virkelighetens blod, gjørme og dårlige kjellerleiligheter på den andre. Og skal man velge seg en favoritt, velger man gjerne den med flest feil.

Blå er den varmeste fargen / Bread & Wine

$
0
0
Hva er galt med å like noen?


 tegneserie/drama
«Blå er den varmeste fargen»
Julie Maroh
Minuskel
156 sider

«Bread & Wine»
Samuel R. Delany og Mia Wolff
Fantagraphics Books
64 sider

Kjærlighet mellom tenåringsjenter – og mellom middelaldrende menn

Når man har lest et par ungdomsbøker som tar opp homofili, får man lett inntrykket av at legningen er lite annet enn et ubeleilig helvete. Ikke bare er det smertefullt å forsone seg med sine egne preferanser, man skal i tillegg komme ut av skapet overfor alle og enhver. To nyutgitte tegneserier nærmer seg temaet fra hver sin kant, på måter som er så ulike at det er en glede å lese dem sammen.

«Blå er den varmeste fargen» er gjennombruddet til franske Julie Maroh, som startet arbeidet på serien som nittenåring. Tegneserien handler om tenåringen Clémentine som forelsker seg i den noe eldre, blåhårede Emma. Historien er nokså banal med alle sine sterke følelser og ungdomsskole-setting. Historien om venners og foreldres reaksjon på noe som er «annerledes» er knapt ny. Når boken likevel er dypt rørende er det fordi Julie Maroh er en så dyktig håndverker. Den stort sett svart-hvite tegneserien bruker farger på en poetisk måte, både for å markere tidsperspektiv og følelser. Streken er det man gjerne kaller «tegneserieaktig» i måten Maroh bruker overdreven mimikk og karikaturer. På tross av det er dette en dempet og vakker tegneserie, som på enkelte områder skiller seg markant fra filmversjonen som har premiere i disse dager.

Mye er annerledes i USA enn i Europa. Du skal ikke mange tiårene tilbake i tid før tegneserier som tok opp homofili var henvist til egne butikker og miljøer. Fantagraphics – selve flaggskipet for uavhengige tegneserier i Nord-Amerika – har nylig gitt ut antologien «No straight lines» som samler fire tiår med LGBT-serier. Man kommer heller ikke utenom Alison Bechdels «Fun Home», hvor hun forteller om sin egen og farens homoseksualitet gjennom en skog av litterære referanser, mørk humor og en utsøkt sans for patos. «Bread & Wine», med undertittelen «An erotic tale of New York» og nyutgitt i disse dager, er også en slik uutgrunnelig annerledes tegneserie som er verdt å lese.

Der «Blå er den varmeste fargen» er full av usikkerheten og selvforakten som følger med å være tenåring og annerledes, nærmer den selvbiografiske «Bread & Wine» seg homofili fra den motsatte siden, med et møte mellom to personer som er komfortable med hvem de er. Den middelaldrende universitetsprofessoren og forfatteren Samuel blir betatt av hjemløse Dennis, som viser seg å være intelligent og sjarmerende. De tilbringer noen dager på hotell, snakker om livet, ser på tv og har sex. Sakte viser det seg at det er noe mer enn en kortvarig fascinasjon mellom dem. I et medium hvor kjærlighet virker være forbeholdt de unge, føles det nesten rart å se et forhold spire og blomstre uten ungdommelig keitethet og manisk selvutlevering. Når Samuel spør en venn om han har blitt gal som liker Dennis, får han svaret «hva er galt med å like noen?».

«Bread & «Wine» er tegnet med en røff tusjstrek og mye menneskelighet, med spredte utdrag fra den tyske romantiske 1800-tallspoeten Friedrich Hölderlin (tegneserien låner tittelen fra et av diktene hans). Det er en moden og poetisk fortalt historie som attpåtil har en oppløftende slutt: Omslaget er en tegning av Samuel og Dennis i dag, fremdeles sammen 25 år etter hendelsene i tegneserien.
Kanskje trenger vi alle å høre iblant at på tross av alle små og store katastrofene vi blir fortalt om, om at alt er vanskelig og vil fortsette å være det, så vil det ofte gå bra. Uansett hvem man liker.

Joe Bar Team

$
0
0
Franskmenn gir jernet

«Joe Bar Team»
Christian Debarre, Stéphane Deteindre m.fl.
Egmont Comics Nordic
416 sider
Karakter: 5

Til glede for seriesamlere og motorsykkelklubber

Joe Bar Team er en fransk tegneserie som i en liten periode på 1990-tallet i Norge klarte å forene to veldig forskjellige men like nerdete grupperinger: Motorsyklister og tegneserielesere.

Serien er skapt av Christian Debarre, som lot den dreie rundt et firkløver av motorsyklister på 1970-tallet. Stéphane Deteindre moderniserte serien, og introduserte fire nye utfordrere til de skinnjakkekledde gamlingene (statistikk viser forøvrig at dagens motorsyklister stadig blir eldre). De åtte kniver om å ta de råeste svingene og de knappeste innbremsingene, de eksperimenterer med drivstoff og eksospotter, og er like utrygge i bybildet som de er på landeveien.

Joe Bar Team er en av de beste franske humorseriene i nyere tid. Tegningene og bygatene er inspirert av Franquins detaljerte og organiske stil, og selv om temaet nesten utelukkende er motorsykler, dreier humoren rundt mer allmenne ting som overmot, (mangelen på) kameratskap, og altoppslukende interesser. Det er rett og slett en veldig god serie.

Denne boksen samler de syv albumene som er gitt ut på fransk (altså tre som ikke har vært å se på norsk tidligere), pluss et «MC-leksikon for ferskinger». Når de leses i sammenheng ser man hvor brokete serien faktisk er: To album er lagt til 1970-tallet, de andre til nåtiden; i ett album handler det mest om at Joe Bars juniorlag er grafiske designere; I album syv har duoen Pat Perna og Henri Jenfèvre (med hell) tatt over tekst og tegning. Det er en ujevn opplevelse, men det er moro hele veien.
Viewing all 188 articles
Browse latest View live